Suomi – F1 kuskien luvattu maa

Miten voi olla mahdollista, että asukaslukuumme nähden pieni ja piskuinen Suomi on voittanut eniten maailmanmestaruuksia yhdessä arvostetuimmista urheilulajeista koko maailmassa? Formula ykkösten maine on vertaansa vailla, sillä sille ei oikeastaan edes ole vertailupohjaa muista lajeista. F1 on moottoriurheilun kuninkuusluokka, jossa pyörii miljardien eurojen arvoisia bisnesmahdollisuuksia vuosittaisella tasolla. Jostain kumman syystä meidän rakkaasta kotimaasta tulee kohtalaisen usein maailman parhaimpia kuskeja, jotka yltävät aina maailmanmestaruuksiin saakka. Kimi Räikkönen, Mika Salo, Mika Häkkinen, Valtteri Bottas, Keke Rosberg. Mikäli olet suomalainen, jokainen näistä edellä mainituista nimistä todennäköisesti soittaa sinulle jonkinlaisia kelloja. 

Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että tällä hetkellä F1-luokkaan ei ole tyrkyllä kovinkaan montaa suomalaista lupausta, joka voisi tulevaisuudessa nousta kärkikuljettajien kastiin. Kimi Räikkösen uraa ei kovin montaa vuotta enää ole jäljellä, joten mistä saamme seuraavan suomalaisen huippukuskin menestymään formula-auton kyydissä? Valtteri Bottaksella ajovuosia on toki vielä jäljellä, mutta hänen potentiaalinsa ei ainakaan vielä näytä siltä, että sitä oltaisiin lähiaikoina lunastamassa. Toivottavasti olemme väärässä!

Panostus juniorityöhön

Oletko koskaan kuullut, että Suomessa olisi minkäänlaista juniorityötä F1-luokkaa ajatellen? Aivan, emme mekään. Juniorityö moottoriurheilun parissa on kohtalaisen pientä puuhastelua, jos ottaa huomioon minkä verran lajilla on harrastajia. Rallia ja jos jonkinlaista “jokamiesluokkaa” ajetaan kyllä lähes vuoden ympäri, mutta varsinaista, systemaattista juniorityötä ei ole olemassa. Emme lähde kuitenkaan ketään syyttelemään, sillä ymmärrämme varsin hyvin, minkälaisia ongelmia ja esteitä tällaisen matkan varrella pahimmillaan esiintyy. Valitettavasti kaikki kulminoituu kuitenkin yleensä rahaan, joka määrittelee sen, millä tasolla juniorityö on. Kun ei ole rahaa, ei ole resursseja, eikä yleensä sitten kiinnostavuuttakaan. 

Tämä osaltaan kielii sitä, että jostain syystä geeniperimämme mukaan olemme lahjakkaita F1-kuskeja, koska pystymme tuottamaan maailmanmestareita autoilun kuninkuusluokkaan, ilman kunnollista juniorityötäkin! 

F1-kuskit ja muut ammattilaiset

F1-kuskit eivät suinkaan ole ainoita ammattilaisia formuloiden parissa, sillä esimerkiksi suomalaiset automekaanikot sekä tallityöntekijät ovat myös erittäin suosittuja F1-luokassa. Jopa useammasta tallista löytyy jollain tasolla suomalaista osaamista, olkoot se sitten analyytikkoja, mekaanikkoja, tai vaikkapa hierojia (kuskit kokevat valtavia g-voimia kisan aikana, joten lihasten kunnossapito on oleellisen tärkeää). 

Tallien ulkopuolella, omaa bisnestään pyörittävät myös useat suomalaiset vedonlyöjät, jotka käyttävät F1-tietouttaan härskisti hyväkseen. Vedonlyönti ei missään nimessä ole helppoa, mutta mikäli tiedät mitä teet, saattaa se tuntua välillä siltä. Suomesta löytyykin jo useampi vedonlyönnin ammattilainen, jonka päälajina toimii F1-kisat. Lähes kaikkia yhdistää se, että he luonnollisesti ymmärtävät F1-kisojen päälle sekä tietysti he kaikki pyrkivät aina pelaamaan isointa saatavilla olevaa kerrointa, voittojen maksimoinnin takaamiseksi. Mikäli kiinnostuit aiheesta ja haluat itse päästä tutkimaan sekä vertaileman vedonlyöntikertoimia, kyseinen sivusto auttaa sinua tässä asiassa! 

F1-sirkus saapuu Suomeen?

Ei valitettavasti, mutta aina saa unelmoida! Voitko kuvitella, miten tämä autourheilua rakastava kansakuntamme sekoaisi, mikäli maahamme saataisiin joskus F1-kisat? Valitettavasti F1-kisan järjestäminen vaatii satojen miljoonien satsausta ratoihin, katsomoihin sekä oheistuotteisiin. Tämän lisäksi kisa olisi käytännössä pakko järjestää keskellä kesää (heinäkuu), joka tuo taas osaltaan suunnattoman suuria aikataulullisia ongelmia muiden kisojen kanssa. 

Vaikka kuinka haluaisimme, ikävä kyllä tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, ettemme koskaan tule näkemään F1-kisoja Suomessa. Vaikka ei aina saisi olla negatiivinen, niin tämän asian kanssa tarvitsee rehellisesti myöntää itselleen, ettei näin luultavasti tule koskaan tapahtumaan. Jäädään kuitenkin odottelemaan sillä ilman kristallipalloa tulevaisuuteen on kohtalaisen hankala nähdä!

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *