suomenlippu

F1 – suomalaisten matka kohti tähteyttä

Formula 1 on autourheilun kuninkuusluokka, jossa ajavat vain ja ainoastaan parhaat kuskit ympäri maailman. Suomen pienestä väkiluvusta huolimatta, kansamme on päässyt vuosien saatossa nauttimaan useista maailmanmestareista sekä menestyneistä kuskeista. Kaikki ovat varmasti joskus kuulleet nimet Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Mika Salo, tai vaikkapa Kimi Räikkönen. Kyseessä on lista yksistä maailman arvostetuimmista kuskeista ja heitä kaikkia yhdistää suomalaisuus. Ottaen huomioon esimerkiksi maamme puitteet harjoittelulle, voidaan F1:seen pääsyä pitää jopa lähes mahdottomana yhtälönä. Suomessa ei ole ollut yhtään F1-tason kilparataa, joten varsinaista käytännön harjoitusta täällä ei pysty suorittamaan. Tilannetta parantamaan ollaan kuitenkin saatu KymiRing, kansainväliset F1-vaatimuksetkin täyttävä kisarata. Radan testauksesta vastaa MotoGP-kisa, mutta formuloiden rantautuminen suomen kamaralle voi sekin olla lähempänä kuin uskommekaan!

Suomesta löytyy useita eri autourheiluun liittyviä kilpasarjoja, joista alussa mainitut miehet ovat aikaan maailmalle ponnistaneet. Suomalaiset ovat siis toki päässeet nauttimaan autourheilun huumasta monin tavoin, vaikkei F1-sajan kisoja ole vielä maassamme nähty. Olemmehan suomalaisina melkoisen moottorihullua kanssaa!

formulayleisöä

 

Formuloiden menneisyys

F1:stä on koko sen historian varjostanut tietynlainen eliitin leima. Tällä tarkoitamme sitä, että urheilulajia on viety tavallisten katsojien ulottumattomiin välillä tahallisesti, välillä tahattomasti. Tosiasia on kuitenkin se, että normaalilla ihmisellä ei välttämättä ole varaa seurata formuloita muualta, kuin televisiosta tai muusta kisalähetyksiä vastaanottavasta laitteesta. F1-kilpailuihin paikan päälle meneminen on melkoinen kuluerä, sillä kalleimmillaan liput saattavat maksaa useita satoja euroja. Hintoja selatessa kannattaa myös muistaa se, että esimerkiksi pääsuoralla kilpailua katsominen ei ole kovin palkitsevaa. Huimaa 30o:n kilometrin tuntivauhtia ohitse kiitävät autot eivät jätä verkkokalvoillesi muuta kuin värien sekasotkun ja mahdollisesti vielä nukkumaan mennessäsi vaivaavan tinnituksen. 

Formulat ovat kuitenkin kautta historian kiinnostaneet suomalaisia katsoja ja erityisesti Unkariin on matkustettu seuraamaan kuninkuuslajia jopa paikanpäälle. Nykyisin matkat tehdään kuitenkin yhä useammin omatoimimatkoina, eikä niinkään matkatoimistojen järjestäminä valmismatkoina. TV-lähetykset ovat kaikesta huolimatta olleet suosittuja vuodesta toiseen. Tästä suurin kiitos kuuluu MTV:n selostajalle Matti Kyllöselle. Mies on selostanut formulakisoja vuosikausien ajan ja ja hänet voidaan aivan hyvin rinnastaa toiseen merkittävään selostajaan. Tässä tarkoitamme tietenkin Antero Mertarantaa, jonka jääkiekkoselostus on saanut jo ikonisenkin leiman. 

Mika Häkkisen menestyskaudet formuloissa loi viimeisen tarvittavan kipinän suomalaiselle autourheilulle joka onkin siitä lähtien kasvanut hurjaa vauhtia. Miestä onkin kunnioitettu kattavilla henkilökuvilla ja haastatteluilla vielä uran jälkeenkin, onhan hän esimerkillään näyttänyt tietä myös nuoremmille tekijöille. Alalle tulee yhä uusia harrastajia ja myös valtion puolelta tähän ollaan saamassa tukea ja resursointia. Kukaan ei valitettavasti voi sääolosuhteisiimme vaikuttaa joten nähtäväksi jää, minkälainen paikka Suomi on tulevaisuuden F1-huipuille harjoitella sekä kehittyä omassa lajissaan.

Formulat tulevaisuudessa

Moni suomalainen on jo pitkään havitellut siitä, että maahamme saataisiin myös oma F1-kilpailu. Tästä on ollut 2000-luvulla myös vakavaa keskustelua FIA:n puolesta (kansainvälinen autourheiluliitto) ja kaavoituksia tehtiinkin jo alustavasti Helsingin alueelle. Kyseessä olisi ollut Monacon tyyppinen katurata, mutta hanke on sittemmin hylätty ns. mappi Ö:hön. Helsinkiin kilpailun saaminen tarkoittaisi sitä, että FIA joutuisi muokkaamaan koko kisakalenteria uusiksi koska Suomessa järjestettävän autourheilukilpailun ikkuna sääolosuhteita mukaillen on hyvin pieni (kesä/heinäkuu). Näiden haudattujen suunnitelmien sijaan Suomeen suunnitellaankin F1-kisoja mahdollisesti KymiRingille. Aika tietysti näyttää kuinka näille haaveille käy. Paikanpäälle kisoja katsomaa pääsee Suomesta nopeiten ja helpoiten Saksaan tai suomalaisten suosimaan Unkariin. 

Veikataan formulakisojen voittajaa!

Yksi F1-kisojen suurimmista vetonauloista tavalliselle katsojalle on tietysti vedonlyönti. Mikä olisikaan sen jännittävämpää, kun kisojen seuraaminen kotisohvalta, käsi täynnä vedonlyöntikuponkeja. Vaikka nykypäivän virtuaalimaailmassa varsinaisia kuponkeja ei enää tarvita, itse jännitystä se ei kuitenkaan pelaamisesta ole vienyt. Suomalaiset ovat autohullua kansaa, mutta luultavasti vielä hullumpaa pelikansaa. Nämä kaksi yhdistettynä samaan pakettiin tarkoittaa sitä, että kisapäivinä moni suunnistaa nettikasinoille lyömään vetoa suosikkikuskeistaan.

Moni vedonlyöntiä tarjoava taho onkin herännyt tähän todellisuuteen ja alkanut tarjoamaan nimenomaan suomalaisille räätälöityä kohteita. Yleensä suosituimpien listalla ovat kohteet jotka liittyvät Kimi Räikkösen, Valtteri Bottaksen, Tai Nico Rosbergin (oikea edustusmaa on Saksa) suorituksiin. Kannattaa tutkia myös mahdollisia erikoiskohteita sillä näistä löytyy usein hauskoja jännityksen aiheita.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *