Valtteri Bottas F1

Valtteri Viktor Bottas on suomalainen rata-autoilija, joka syntyi 28. elokuuta 1989 Villähteellä Nastolassa. Bottaksen rakkaus autourheilua kohtaan heräsi jo 6-vuotiaana, kun hän alkoi harrastaa kartingia. Ura kartingharrastuksen parissa oli menestyksekäs, sillä Bottas voitti 11 vuoden aikana lukuisia kilpailuja ja mestaruuksia. Vuoden 2006 voitto Italian WSK-sarjasta sekä saman vuoden kaksi Suomen mestaruutta Formula A:sta sekä ICA:sta avasivat Bottakselle oven Formula Renault 2.0 -luokkaan.

Nuoruus ja yksityiselämä

Valtteri Bottaksen vanhemmat ovat nimeltään Rauno Bottas ja Marianne Välimaa. Peruskoulunsa Bottas kävi Kukkasen koulussa Nastolassa, minkä jälkeen hän suuntasi ammattikouluun. Bottas suoritti Heinolan ammattikoulussa autoalan perustutkinnon valmistuen ajoneuvoasentajaksi. Nuorena Bottas oli hyvin kiinnostunut jääkiekosta ja harrastikin sitä aina 15-vuotiaaksi saakka, jolloin hän päätti keskittyä täysin autoilu-uraansa. Sotilasarvoltaan Bottas on korpraali ja varusmiespalveluksensa hän suoritti Hennalan Urheilukoulussa.

Tulevan elämänkumppaninsa, uimari Emilia Pikkaraisen Valtteri Bottas tapasi ensimmäisen kerran Arto Nybergin keskusteluohjelmassa vuonna 2010. Haasteita romanssille toi molempien osapuolien aktiivinen urheilu-ura, mutta rakkaus kesti. Bottas kosi Emiliaa romanttisen illallisen merkeissä ystävänpäivänä vuonna 2015, ja parin häitä juhlittiin puolitoista vuotta myöhemmin Helsingissä. Nykyään pari asuu Monacossa Fanni-koiransa kanssa. Valtteri työskentelee edelleen kilpa-ajajana, mutta Emilia on keskittynyt viime vuosina uinnin sijaan hevosurheiluun.

Karting ja Formula 3

Valtteri Bottas aloitti kartingharrastuksensa vain 6-vuotiaana. Lajista tuli nopeasti rakas, ja Bottas voittikin kartinguransa aikana useita kisoja ja mestaruuksia Suomessa. Menestys kartingissa sai hänet siirtymään vuonna 2006 Formula Renault 2.0 -luokkaan. Lahjakas Bottas sijoittui kolmanneksi Pohjois-Euroopan sarjassa jo samana vuonna. Vuonna 2007 kotimainen AKK valitsi Bottaksen vuoden tulokkaaksi. Valintaa edesauttoi Bottaksen mestaruudet sekä Pohjois-Euroopan sarjassa että Eurocup-sarjassa.

Valtteri Bottas nousi mestaruuksiensa myötä Formula 3 -sarjaan vuonna 2009 ja ajoi siellä yhteensä kolme kautta. Bottas teki vaikutuksen autourheilukansaan jo ensimmäisellä kaudellaan, kun hän ensimmäisenä suomalaisena voitti Hollannissa pidettävän Formula 3 Masters -kisan. Seuraavana vuonna voitto toistui tehden Bottaksesta ensimmäisen kuljettajan, joka on voittanut kisan kahdesti peräkkäin. Bottaksen F3-ura huipentui vuonna 2011 GP3-sarjan ylivoimaiseen mestaruuteen. Mestaruus sai huhut Formula 1 -urasta liikkeelle.

Testikuljettajana Williamsilla vuosina 2010 – 2012

Valtteri Bottas toimi Williamsin Formula 1 -tallin testikuljettajana vuodesta 2010 lähtien. Kahden ensimmäisen kauden aikana Bottas suoritti autoilla lähinnä erinäisiä aerodynamiikkatestejä. Vuonna 2011 hän pääsi osallistumaan Abu Dhabin kolme päivää kestäville nuorten testiajoille ja ajoi Williamsin F1-autoa ensimmäiset kaksi päivää. Silloinen Formula 2 -mestari Mirko Bortolotti ajoi testien kolmannen päivän. Joulukuussa 2011 Williams ilmoitti Bottaksen jatkavan tallin varakuljettajana kaudella 2012.

Kausi 2012 puhalsi aivan uusia tuulia Valtteri Bottaksen elämään. Nuori nastolalainen ei ajanut kaudella mitään muuta sarjaa, vaan keskittyi täysin Formula 1:siin. Bottas saikin Williamsilta mahdollisuuden ajaa tallin toista autoa perjantain vapaissa harjoituksissa peräti 15 eri viikonloppuna. Espanjan Barcelonassa pidettävissä F1-testeissä Bottas teki jälleen vaikutuksen talliinsa ajamalla lähes samoilla kierrosajoilla kuin Williamsin silloinen virallinen kisakuljettaja Bruno Senna.

Siirtyminen Formula 1 -kisakuljettajaksi

Vuonna 2012 Valtteri Bottaksesta tuli kaikkien aikojen kahdeksas Suomea edustava Formula 1 -kuljettaja, kun hänen sopimuksensa Williamsin kanssa virallistettiin. Huhuja Valtteri Bottaksen siirtymisestä tallin viralliseksi kisakuljettajaksi Bruno Sennan paikalle oli liikkunut jo kauden 2012 päätösviikonlopusta saakka. Tallikaverina Bottaksella oli Pastor Maldonado, joka ajoi Williamsilla tällöin kolmatta kauttaan. Valtteri Bottas on Keke Rosbergin jälkeen toinen suomalaiskuljettaja, joka on toiminut kisakuljettajana Williamsin tallissa.

Bottaksen ensimmäinen kisa F1-kuljettajana ajettiin Australian Melbournessa vuonna 2013, jossa hän voitti heti tallikaverinsa Maldonadon aika-ajon 1. osiossa. Varsinaisessa kisassa hänen sijoituksensa oli 14. Kauden 2013 kisoissa Bottas jäi useimmiten sijoille 11 – 14. Kauden aikana hän keskeytti kisan vain yhden kerran Unkarin GP:ssä. Kaikkien aikojen ensimmäiset MM-pisteensä nuori kuljettaja onnistui voittamaan itselleen kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Yhdysvalloissa, jossa hän sijoittui kilpailun kahdeksannelle sijalle.

Menestystä ja epäonnea

Kausi 2014 lähti Bottaksen osalta hienosti käyntiin, sillä kaikki viisi ensimmäistä osakilpailua toivat hänelle MM-pisteitä. Bottas pääsi F1-uransa ensimmäiselle palkintosijalle ollessaan Itävallassa GP:n kolmas. Kausi sujui kokonaisuudessaan hyvin, ja Bottas sijoittui MM-sarjan neljänneksi vuonna 2014. Kausi 2015 oli Bottakselle epäonninen, sillä hän joutui keskeyttämään kauden avauskilpailun välilevyvamman vuoksi. Lisäksi eri kolarit ja auton osien rikkoutumiset varjostivat kautta. Bottas sijoittui MM-sarjassa viidenneksi kaudella 2015.

Kaudella 2016 Bottas sijoittui MM-sarjassa sijalle kahdeksan. Rengasrikot ja kolarit varjostivat tätäkin kautta, mutta Bottaksen sijoitukset kisoissa olivat hyviä. Meksikon GP:ssä lokakuussa 2016 Bottas ajoi F1-kilpailuiden kaikkien aikojen nopeusennätyksen 372,54 km/h. Kimi Räikkönen piti nimissään edellistä ennätystä. Nico Rosbergin lopettaessa uransa kauden 2016 jälkeen sai Bottas tarjouksen Mercedekselle siirtymisestä. Uusi vuoden kestävä sopimus Bottaksen ja Mercedeksen välillä julkistettiin tammikuussa 2017.

Ennätyksiä ja jatkosopimuksia

Kausi 2017 toi Bottakselle useita paalupaikkoja ja osakilpailuvoittoja, ja MM-sarjassa hän sijoittui kolmanneksi. Kauden päätöskisassa Bottas teki ensimmäisen niin sanotun hattutemppunsa ajaessaan kilpailussa nopeimman kierroksen sekä sen paalupaikalta voittajaksi. Sopimusta Mercedesin kanssa jatkettiin. Kausi 2018 oli jälleen epäonninen eri kolareiden ja tallin tekemien virheiden vuoksi, mutta Bottaksen onnistui kuitenkin sijoittua MM-sarjassa viidenneksi. Mercedes päätti jatkaa lahjakkaan kuljettajan sopimusta vielä vuodelle 2019.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *