Tervetuloa sivustollemme

Lämpimästi tervetuloa sivustollemme! Olemme omistaneet nämä sivut suomalaisille formulatähdille ja formulalle ylipäätään – olemmehan me suomalaiset aika lailla formulahullua kansaa. Eikä mikään ihme, onhan se yksi niistä urheilulajeista, joissa olemme olleet voitokkaita. Kannattaa tutustua sivustomme mielenkiintoisiin artikkeleihin, sillä ne luettuasi tiedät kaiken tarvittavan suomalaisista formuloissa. Tällä etusivullamme kerromme, mitä sivuiltamme löydät, ja tiivistämme pähkinänkuoressa, mistä formuloissa on kysymys. Jatka siis ihmeessä lukemista!

Suomi on menestynyt loistavasti F1-kisoissa

Löydät sivuiltamme runsaasti tietoa suomalaisista moottoriurheilutähdistä. Omat artikkelit olemme omistaneet näistä kirkkaimmille: Keke Rosbergille, Mika Häkkiselle, Kimi Räikköselle ja Valtteri Bottakselle. Tutustu mielenkiintoisiin henkilökuviimme heistä. Yhteen artikkeleistamme olemme koonneet ikimuistoisimmat F1-sarjan maailmanmestaruudet, joten pääset fiilistelemään ja mahdollisesti muistelemaan, miltä nuo hetket tuntuivatkaan. Sivuiltamme löydät tietoa myös siitä, kuinka valmistella paras formula-kisakatsomo. Tämän artikkelin luettuasi formulankatseluelämyksesi nousee aivan uudelle tasolle.

Suomalaiset ovat loistaneet Formula 1 -kisoissa. Kuljettajia on ollut yhteensä yhdeksän, voittoja 50, voittajia viisi, mestaruuksia neljä ja mestareita kolme. Ainakin tähän asti parhaana suomalaisena formulakuskina voidaan pitää Mika Häkkistä, joka on voittanut kaksi maailmanmestaruutta. Yhden maailmanmestaruuden on voittanut Kimi Räikkönen. Heistä pääset lukemaan lisää sivustomme artikkeleista. Suomalainen F1-taival alkoi varsinaisesti vuonna 1974, jolloin Leo Kinnunen osallistui F1-kilpailuun.

Leo Kinnunen

Leo Juhani Kinnunen tunnettiin lempinimellä Leksa. Hän syntyi vuonna 1943 Tampereella ja kuoli vuonna 2017. Kinnusen uransa alkoi jo 1960-luvun alussa. Vuonna 1974 hän päätti lähteä F1-sarjaan ja hankki John Surtees -tallin vanhan testiauton. Näin syntyi Suomen ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – Formula 1 -talli, joka kantoi nimeä AAW Racing team. Rahoitusta saatiin muun muassa Saloralta ja Coltilta. Testiajo ajettiin Keimolassa.

Alitehoinen ja ylipainoinen Surtees-Ford osoittautui kuitenkin kehnoksi kulkupeliksi. Auto oli varsinainen tekninen ongelmakimppu. Sitä oli myös käytetty koealustana tehtaalla, minkä vuoksi auton runko oli kärsinyt vaurioita. Renkaatkaan eivät olleet parhaat mahdolliset. Tämän ei kuitenkaan annettu estää kilpailuihin osallistumista. Kinnunen otti osaa kuuteen GP-viikonloppuun, mutta selviytyi lähtöviivalle asti vain Ruotsin Anderstorpissa. Menestystä ei siis vielä tässä kohdin nähty, mutta pian oli aika seuraavalle suomalaiselle.

Keke Rosberg ja Mika Häkkinen

Vuonna 1948 Solnassa, Ruotsissa syntynyt Keijo ”Keke” Rosberg ajoi F1-sarjassa vuosina 1978–1986. Hän oli ensimmäinen suomalainen maailmanmestari: mestaruuden hän voitti vuonna 1982. Tämä oli ensimmäinen vuosi, jolloin miehellä oli mahdollisuus päästä taistelemaan mestaruudesta hänen päästyään Williams-tallille. Kisa oli jännittävä. Ennen viimeistä kisaa, joka ajettiin Las Vegasissa, kahdella kuskilla oli mahdollisuus voittoon: Rosbergilla ja John Watsonilla. Lisää tietoa Keken urasta löydät sivustomme artikkelista.

Ainakin toistaiseksi paras suomalainen F1-kuski on vuonna 1968 syntynyt Mika Häkkinen. Hän voitti maailmanmestaruuden kahtena vuonna peräkkäin: 1998 ja 1999. Kumpikin kisoista oli äärimmäisen jännittävä. Vuosi 1998 oli kaksintaistelua Michael Schumacherin kanssa, ja vuonna 1999 kausi huipentui kilvoitteluun samaisen Ferrari-tallin Eddie Irvinen kanssa. Häkkinen taisteli voitosta vielä vuonna 2000, mutta voitto kariutui lopulta auto-ongelmiin. Lisää tietoa Häkkisestä ja hänen maailmanmestaruuksistaan löydät sivuiltamme.

Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas

Sivuiltamme löydät omat artikkelit myös tälläkin hetkellä ajavista tähtikuskeistamme, Kimi Räikkösestä ja Valtteri Bottaksesta. Vuonna 1979 syntynyt Kimi Räikkönen voitti maailmanmestaruuden vuonna 2007. Icemaninakin tunnettu Räikkönen tunnetaan paitsi menestyksekkäästä urastaan, myös viileästä ja rauhallisesta olemuksestaan. Räikkönen on ollut myös eniten tienannut suomalainen urheilija. Räikkönen on kisannut niin Sauberin, McLarenin kuin Lotuksenkin talleissa. Vuonna 2019 miehen tallina on Sauber-Ferrari.

Vuonna 1989 syntynyt Valtteri Bottas onkin sitten nuoremman sukupolven formulalupaus. Bottas aloitti F1-uransa vuonna 2013 Williams-tallissa. Vuonna 2017 talli vaihtui Mercedekseen. Miehen ensimmäinen voitto tuli Venäjän GP:ssä vuonna 2017. Tämän jälkeen hän voitti kyseisellä kaudella myös Itävallan ja Abu Dhabin GP:t. Kaudella 2018 Bottaksella oli runsaasti huonoa tuuria; hän muun muassa kolaroi seinään aika-ajoissa ja kärsi useammastakin rengasrikosta.

Tutustu moottoriurheilupeleihin!

Autourheilun ystävien iloksi markkinoilla on myös runsaasti teemaan liittyviä pelejä. Ne ovat oiva tapa saada uusia näkökulmia formuloihin ja saada tuntumaa siihen, millaista olisikaan olla oikeasti itse formula-auton ratin takana. Koska olemme paitsi formuloiden, myös pelien ystäviä, löydät sivuiltamme tietoa autourheilupeleistä. Olemme listanneet parhaat formulapelit artikkeliimme, josta saat hyviä vinkkejä eri peleistä. Sivuiltamme löydät myös artikkelin parhaista rallipeleistä.

Kannattaa tutustua näihin artikkeleihin, sillä löydät niistä taatusti asiantuntevaa tietoa. Moottoriurheilupeleihin vielä tutustumattomat lukijamme saavat hyvän katsauksen markkinoilla olevista peleistä. Myös asiasta jo enemmän tietävät löytävät sivuilta varmasti itselleen uusia, mutta kokeilemisen arvoisia pelejä. Mikä pelaamisessa on tärkeintä? No tietysti voittaminen! Tämän vuoksi yksi jutuistamme keskittyy siihen, miten moottoriurheilupeleissä voi loistaa. Katsasta parhaat vinkkimme ja buustaa pelikokemuksesi aivan uudelle tasolle.

Monipuolinen formulasivusto

Tässä hieman esimakua siitä, mitä kaikkea sivustomme pitää sisällään. Kannattaa tutustua artikkeleihimme, sillä löydät runsaasti tietoa suomalaisista formuloista muun muassa henkilöjuttujemme kautta. Tarjolla on runsaasti paitsi asiantuntevaa, myös mielenkiintoista luettavaa. Olemme pyrkineet tekemään sivustostamme kattavan ja monipuolisen. Älä unohda myöskään formula- ja rallipeleistä kertovia juttujamme. Saat hyviä vinkkejä parhaista moottoriurheilupeleistä sekä siitä, miten pääset näissä peleissä loistamaan. Nautinnollisia hetkiä sivustomme parissa!

 

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *