Suomen menestyneimmät moottoriurheilutähdet

Suomesta on väkilukuun nähden tullut poikkeuksellisen paljon niin rallin kuin Formula 1 -sarjankin maailmanmestareita. Vielä ennen maksukanaville siirtymistä meillä puhuttiin tyhjistä kaduista ”formulasunnuntaisin”, jolloin koko kansakunta tuntui olevan liimattuna vastaanottimiensa ääreen seuratessaan tarkasti Mika Häkkisen ja Michael Schumacherin taisteluita. Samalla formulaselostaja Matti Kyllösen ääni nauliintui yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista sinivalkoisista äänistä. Keitä kaikkia meiltä onkaan autourheilun kuninkuus- tai rallisarjassa ajanut?

Kimi Matias Räikkönen

Kimi Matias Räikkönen on maailmanlaajuisesti yksi kaikkien aikojen suosituimmista formulakuljettajista. Legendaarinen Jäämies syntyi Espoossa vuonna 1979. Hän aloitti Formula 1 -uransa Sauber-tallissa vuonna 2001 ja on edustanut urallaan niin McLarenia kuin Ferrariakin. Hän on voittanut Formula 1 -maailmanmestaruuden kerran Ferrarilla ajaessaan vuonna 2007. Toiselle sijalle Räikkönen on sijoittunut kaksi kertaa vuosina 2003 ja 2005, ja pronssipaikalle lahjakas suomalaiskuljettaja on kivunnut kolme kertaa.

Räikkönen pitää hallussaan monenlaisia ennätyksiä. Hänellä on muun muassa eniten kolmansia sijoituksia F1-maailmassa, nopein koskaan mitattu kierrosaika, enemmän voittoja kuin muilla suomalaiskuljettajilla sekä eniten sijoituksia palkintokorokkeille eri kilpailuissa. Kimi Räikkönen on myös eniten rahaa tienannut suomalainen urheilija. Räikkösen ura jatkaa menestyksekästä kulkuaan, sillä kaudelle 2019 hän on tehnyt sopimuksen Formula 1 -talli Sauberin kanssa. Jäämies palaa siis juurilleen ensimmäiseen F1-talliinsa.

Keijo “Keke” Rosberg

Keijo Erik “Keke” Rosberg on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Formula 1 -maailmanmestaruuden. Tämä tapahtui vuonna 1982 hänen ajaessaan ensimmäistä kauttaan Williamsilla. Rosberg syntyi 6.12.1948 Ruotsissa, mutta vietti osan lapsuudestaan Oulussa ja muutti lopulta nuoruudessaan Iisalmeen. Rosbergin Formula 1 -ura alkoi vuonna 1978, kun hän solmi sopimuksen Theodore-tallin kanssa. Urallaan Rosberg ehti ajaa usean eri F1-tallin autoilla, muun muassa ATS:llä, Fittipaldilla ja McLarenilla.

Ensimmäisen Suomeen tulleen maailmanmestaruuden lisäksi Rosberg pitää hallussaan myös muita ennätyksiä. Hän oli muun muassa ensimmäinen maaliin saakka päässyt suomalainen ja ensimmäinen pohjoismaalainen Formula 1:sten maailmanmestari. Autourheilu-uransa jälkeen Rosberg on toiminut muun muassa Mika Häkkisen, Jyrki Järvilehdon ja poikansa Nicon managerina. Keijo Rosbergin vuonna 1985 syntynyt saksalais-suomalainen poika Nico Rosberg on isänsä tavoin ajanut Formula 1 -sarjassa ja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2016.

Mika Pauli Häkkinen

Mika Häkkinen on kaikkien aikojen menestynein suomalaiskuljettaja Formula 1 -sarjassa. F1-maailmanmestaruuden Häkkinen on voittanut peräti kaksi kertaa vuosina 1998 ja 1999 McLarenin autolla ajaessaan. Häkkinen syntyi vuonna 1968 silloisessa Helsingin maakunnassa ja asui lapsuutensa toisen tunnetun suomalaisen autourheilijan, Mika Salon, naapurissa. Häkkisen Formula 1 -ura sai alkunsa vuonna 1991, kun Lotus-talli vakuuttui hänen ajotaidoistaan Formula 3 -sarjassa ja palkkasi hänet riveihinsä.

Mika Häkkisen ja Michael Schumacherin jännittävät taistot muistetaan edelleen. He olivat Formula 1 -maailman kärkikaksikko 90-luvun lopulla ja hallitsivat voittotilastoja ylivoimaisesti muihin kuljettajiin nähden. Häkkinen jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle Formula 1 -maailmasta vuonna 2001, eikä ole palannut sen koommin. Vuonna 2005 Häkkinen päätti kokeilla myös DTM-sarjassa ajoa, mutta siirtyi lopulta kahden kauden jälkeen muihin työtehtäviin Mercedes-Benzillä. Nykyään Häkkinen asuu Monacossa perheensä kanssa.

Juha Matti Pellervo Kankkunen

Juha Kankkunen on vuonna 1959 syntynyt suomalainen ralliautoilija, joka voitti urallaan peräti neljä rallin maailmanmestaruutta vuosina 1986, 1987, 1991 sekä 1993. Ensimmäisen rallikilpailunsa Kankkunen ajoi vuonna 1979 1000 Lakes Rallyssa, ja ensimmäisen voittonsa hän sai Safari-rallista vuonna 1985. Juha Kankkusen ensimmäinen maailmanmestaruus Peugeotilla vuonna 1986 oli suomalaisille kolmoisvoitto, sillä samana vuonna Markku Alén sijoittui MM-pisteissä toiseksi ja Timo Salonen kolmanneksi.

Vuoden 1991 maailmanmestaruus Lancialla teki Kankkusesta ensimmäisen kolme maailmanmestaruutta voittaneen rallikuljettajan, ja vuonna 1993 miehestä tuli kaikkien aikojen suurimman MM-pistemäärän kerännyt rallikuljettaja. Kankkunen ajoi aktiivisesti rallia vuoteen 2002 saakka, jonka jälkeen hän on toiminut muun muassa Rallin MM-sarjan konsulttina. Kankkuselle myönnettiin Abu Dhabi Spirit of the Rally -erikoispalkinto rehtiydestä, johtajuudesta, kunnioituksesta sekä hyvästä joukkuehengestä Neste Oil -rallissa vuonna 2010.

Tommi Antero Mäkinen

Tommi Antero Mäkinen on entinen ralliautoilija, joka syntyi 26. kesäkuuta vuonna 1964 Puuppolassa. Mäkinen on voittanut urallaan neljä maailmanmestaruutta vuosina 1996 – 1999 Mitsubishin tallissa ajaessaan. Ensimmäisen ralliautonsa Mäkinen hankki säästörahoilla vuonna 1985. Auton merkki oli Ford Escort RS 2000. Ensimmäiset pari vuotta Mäkinen ajoi rallin juniorisarjassa, mutta siirtyi WRC-sarjaan vuonna 1987. Mäkisen ensimmäinen MM-ralli Jyväskylässä Lancia-autolla päättyi ulosajoon.

Mäkisen ensimmäinen maailmanmestaruus vuonna 1996 varmistui jo kauden kolmanneksi viimeisessä kilpailussa, ja lopullinen piste-ero toisella sijalla olevaan Colin McRaehin kauden päätyttyä oli hurjat 31 pistettä. Mestaruusputken jälkeen Mäkinen ajoi MM-rallia vielä neljä kautta. Uransa jälkeen Mäkinen on perustanut kotiseudulleen ralliautoja valmistavan yrityksen, joka tarjoaa myös rallikoulutusta. Kaudesta 2017 alkaen Tommi Mäkinen on toiminut tallipäällikkönä Toyotalla rallin MM-sarjassa.

Muita menestyneitä kuskeja

Edellä mainittujen lahjakkaiden suomalaiskuljettajien lisäksi muistamme hyvin myös Jyrki Järvilehdon, Mika Salon ja Heikki Kovalaisen edesottamukset Formula 1 -sirkuksessa. Rallipuolelta unohtumattomia hetkiä on tarjonnut muun muassa Timo Salonen, Markku Alén, Harri Rovanperä, Marcus Grönholm, Jari-Matti Latvala ja monet muut. Nykyään kotimaatamme edustaa Formula 1-sarjassa aiemmin mainittu Kimi Räikkönen sekä Valtteri Bottas. Rallin MM-sarjassa puolestaan kisailevat Esapekka Lappi, Teemu Suninen sekä Kalle Rovanperä.

 

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *