Parhaat rallipelit

Sykettä nostattavan vauhdin ja korvia huumaavan moottorin jyrinän ystäville pelimarkkinat tarjoavat lukuisan määrän mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Niin tietokone- kuin konsolipeleistä löytyy ajamiseen keskittyviä pelejä formuloista kaksipyöräisiin. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin pelkästään rallipeleihin, joten näissä peleissä on nopeiden autojen lisäksi vaihtuvia ympäristöjä ja erilaisia ajo-olosuhteita. Esittelyyn ovat päässeet pelit Dakar 18, V-Rally 4, WRC, DiRT 2.0 ja Wreckfest.

WRC-pelisarja

WRC on ajopelisarja, joka on rallin MM-sarjan virallinen lisenssituote. Pelisarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2001, ja innokkaat pelaajat odottavat parhaillaan tietoa uusimman peliversion julkaisusta. Yhteensä WRC-rallipelejä on ilmestynyt 14, ja vuosien saatossa niitä ovat valmistaneet Evolution Studios, Traveller’s Tales, Milestone ja vuodesta 2015 eteenpäin Kylotonn. Esimerkiksi uusin julkaisu, WRC 7, on saatavilla Windowsin lisäksi PlayStation 4- ja Xbox One -alustoille.

Syyskuussa 2017 julkaistu WRC 7 on arvosteluissa kerännyt kehuja epäonnistuneena pidetyn WRC 6:en jälkeen. WRC 7:ssa autot kulkevat aiempaa nopeammin ja ohjattavuus on huippuluokkaa. Pelattavana on yhteensä 13 rallia, joista kaikkiin sisältyy neljä erikoiskoetta, eli ajettavia etappeja on kokonaisuudessaan 52 kappaletta. Ja koska kyseessä on FIA:n lisensoima pelisarja, kaikki pelissä esitellyt autot, kuljettajat, tallit ja radat perustuvat tosielämään.

V-Rally 4

V-Rally on lähes klassikon asemaan noussut rallipelisarja, jonka ensimmäisestä osasta päästiin nauttimaan yli 20 vuotta sitten, vuonna 1997. Eden Studios kehitti Englannissa bestselleriksi nousseen V-Rallyn, joka oli pelattavissa PlayStationilla, PC:llä, Nintendo Game Boyllä ja Nintendo 64:llä. Pelisarjaan julkaistiin muutama uusi versio, mutta vuonna 2002 se päätettiin lopettaa. 16 vuotta myöhemmin myös tuoreimman WRC:n kehittänyt Kylotonn julkaisi uuden V-Rally 4 -pelin.

V-Rally 4 -ajopeliä voi pelata PlayStation 4-, Xbox One-, PC- ja Nintendo Switch -alustoilla. V-Rally 4 koostuu neljästä erilaisesta rallista, joissa olosuhteet vaihtelevat talvimaisemasta havumetsään, aavikkoon, viidakkoon ja rakennettuun ympäristöön. Rallia voi ajaa yksinpelinä, jossa pelaaja etenee ajourallaan kisoja voittamalla ja palkintorahoja keräämällä. Vaihtoehtoisesti netin kautta voi pelata muita pelaajia vastaan. Kilpailumuotoina ovat erikoiskokeita sisältävä ralli, rallicross, buggy-kilpailu, ylämäkiajo sekä Extreme-Khana-taitokilpailu.

Dakar 18

2018 julkaistiin uusin osa Dakar Rally -pelisarjasta. Dakar 18 on PC:llä, PlayStation 4:llä ja Xbox Onella pelattava rallipeli, jonka esikuvana toimii vuodesta 1979 lähtien ajettu erämaaralli, joka ajettiin aiemmin Pariisista Dakariin. Vuodesta 2009 lähtien ralli on ajettu Etelä-Amerikassa. Dakar 18 -pelin on valmistanut Bigmoon Entertainment, ja sen on julkaissut Deep Silver. Pelissä ajettavia ajoneuvoluokkia ovat muun muassa autot, kuorma-autot, moottoripyörät ja mönkijät.

Dakar 18 on mahdollisimman realistinen rallisimulaattori, joka tarjoaa myös suomalaisväriä kuljettajien joukossa. Pelaaja voi nimittäin valita hahmokseen Dakarin rallin neljä kertaa voittaneen, Peugeot 205 Turbo 16 -autollaan ajavan Ari Vatasen, joka toimii bonushahmona. Muita kilpailijoita pelissä ovat muun muassa Carlos Sainz, Sebastian Loeb ja Sam Sunderland. Dakar 18 -peliä voi pelata sekä yksinpelinä että netin välityksellä muita vastaan.

DiRT Rally

DiRT Rally on Codemastersin kehittämä ja julkaisema ajopelisarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2015 PC:lle. PlayStationille ja Xbox Onelle peli julkaistiin vuonna 2016 ja Linuxille vuonna 2017. Codemastersin mukaan DiRTin toinen osa, DiRT 2.0 julkaistaan helmikuussa 2019. Peli on saanut ennakkoarvosteluissa kunniaa osakseen, sillä tarkka ajotuntuma, aiempaa näyttävämmät rallireitit sekä autojen loppuun asti hiotut yksityiskohdat ovat selkeimpiä parannuksia ensimmäiseen osaan verrattuna.

Ennen DiRT 2.0 -pelin virallista julkaisua sen lopulliset yksityiskohdat ovat pelaajilta salassa, mutta pelin kehittäjä on paljastanut peliin sisältyvän ralleja kuudesta eri maasta. Ensimmäiseen osaan verrattuna uusia ralliratoja ovat Uuden-Seelannin, Argentiinan ja kanadalaisen Trois-Riviéresin rallicrossradat. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoot, että ajettavien teiden pinta muuttuu ajon aikana, aivan kuten todellisessa rallissa, joten lähtöjärjestys vaikuttaa ajoon ja luo siten realistista tuntumaa peliin.

Wreckfest

Wreckfest on ajopeli, jota voi pelata PC:n lisäksi PlayStation 4- ja Xbox One -konsoleilla. Sen on valmistanut suomalainen yritys nimeltä Bugbear, joka nousi ajopelien ystävien tietoisuuteen FlatOut-pelisarjalla. FlatOutin jälkeen vuonna 2013 aloitettiin Wreckfest-pelin suunnittelu, mutta siitä oli tulla ikuisuusprojekti, sillä päivänvalon peli näki vasta kesällä 2018. Wreckfestissä ajetaan useita kisamuotoja, kuten Destruction Derbyä ja jokamiesrallia, eli metalliromua takuulla syntyy.

Wreckfestiä voi pelata joko yksin tai muita vastaan. Erilaisia ratoja ja maisemia on yhteensä 22, kuten hiekka- ja asfalttiteitä sekä maaseutu- ja kaupunkiympäristöjä. Grafiikoiden osalta Wreckfestissä on paljon yksityiskohtia, ja pelin idea on hajottaa eteen tulevia asioita ajamalla niitä päin ja kiilaamalla muita kuskeja törmäyksiin. Arvosteluissa peli on saanut kiitettävää palautetta erityisesti äänitehosteista, joissa jokainen pienikin elementti on otettu tarkasti huomioon.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme esitelleet viisi erilaista rallipeliä, joista kaikkia voi pelata tietokoneen lisäksi pelikonsoleilla. Dakar 18 vie pelaajan maineikkaan Dakarin rallin tunnelmaan, ja V-Rally 4 sisältää useita erilaisia kilpailumuotoja, kuten rallicrossia ja ylämäkiajoa. WRC on kokonainen pelisarja, jonka uusinta tulokasta pelaajat innolla odottavat. Wreckfest on suomalaisten pelintekijöiden taidonnäyte jokamiesrallin vauhdista, ja DiRT 2.0 -pelissä pelaajilla on haasteena kuusi erilaista rallireittiä.

 

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *