Muoto F1-autolle

Parhaiden formulapelien parissa pääsee F1-auton rattiin

Formula 1 -sarjaa on ajettu jo monta vuosikymmentä, ja tämä autourheilun kuningas on aina kiehtonut satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Formulat ovat miljardien eurojen suuruinen mediasirkus ja mahtailevien autojen näytös, johon osallistuminen on monien lapsuudenunelma. Kuitenkaan kaikki meistä ei ole syntynyt Räikkösen saappaisiin, joten nykyään löytyykin nopea ratkaisu F1-fanien nopeudenkaipuuseen: formulapelit. Listasimme puhutuimmat ja parhaimmat tarjolla olevat formulapelit.

Legenda jo syntyessään: virallinen F1-pelisarja

Formula 1 -sarjasta on tehty simulaatioita jo monta vuosikymmentä. Muiden suursarjojen, kuten NHL:n ja NBA:n lisäksi simulaatiot ovatkin muodostuneet parhaimmiksi alaa kuvaaviksi tietokonepeleiksi. Virallista F1-pelisarjaa on valmistettu jo 28 pelin verran aina vuodesta 1996 lähtien. Ensimmäinen valmistaja oli Psygnis, jolta se siirtyi Sony Computer Entertainmentin kautta nykyiselle Codeworksille. Etenkin 2000-luvulla grafiikoiden parannuttua siitä tuli suurhitti, joka vain paranee vuosittain.

Vuosittain julkaistussa pelisarjassa simuloidaan aina edellisen kauden Formula 1 -kautta, ja pelit on suunniteltu niin formula-ammattilaisten kuin pelialan parhaimpien ammattilaisten kanssa. Pelistudio Codeworks on vuosittain pyrkinyt parantamaan grafiikoita, sisältöä ja pelattavuutta lisäämällä jotain uutta. Sarjan yhtenä parhaimpana osana pidetään kuitenkin F1 2013 -peliä, jossa pelaaja pääsee kokeilemaan klassisia 80- ja 90-luvun formula-autoja ainutlaatuisessa Classic modessa. Vuoden 2018 pelin odotetaan myös olevan henkeäsalpaavan realistinen.

Muita formulapelejä tietokoneille

Tunnetuimman F1-simulaation vierellä tietokoneille on ilmestynyt myös huima määrä muita videopelejä. Suurin osa niistä julkaistiin vasta 2000-luvun alkupuolella tai sitä edeltävinä aikoina. Ne kuitenkin ovat edelleen suosittuja formula-aiheisia tietokonepelejä. Niistä erityisesti vuonna 2002 julkaistu Grand Prix 4 oli yksi viimeisimmistä tietokonepeleistä ennen F1-pelisarjan lisensioituja simulaattoreita. Se oli esikuvana realistiselle ajokokemukselle, tarjosi jokaisesta autosta 3D-mallin, ja pelissä oli mukana mullistava sääohjelmointi.

Vuonna 1998 julkaistiin Grand Prix Legends, jonka valmistaja on pelistudio Papyrus. Pelissä ei keskitytty sen hetkisiin formuloihin, vaan kelloja oli siirretty kolme vuosikymmentä taaksepäin. Pelaajan taitoja todella testattiin legendaaristen autojen rateissa aikoina, jolloin aerodynamiikka, renkaiden pito ja helppo ohjattavuus olivat vielä täysin tuntemattomia käsitteitä. Erityisesti muista peleistä erottuvan, historiallisen näkökulmansa takia se on yksi F1-fanien rakastetuimmista tietokonepeleistä.

Formulapelit konsoleille

Riippumatta siitä, pelaatko Xboxilla, Playstationilla, Nintedon Cubella tai muulla pelikonsolilla, niin melkein kaikki nykymarkkinoilla olevat formulapelit on valmistettu johonkin niihin soveltuviksi. Lisenssin kanssa valmistettu F1-pelisarja toimii nykyään Xbox Onessa ja Playstation 4:llä. Monet versiot pyörivät myös Xbox 360:ssa, Playstation 3:ssa, Nintendo 3DS:llä ja Playstation Vitalla. Ensimmäiset F1-pelit julkaistiin kuitenkin legendaariselle Nintendo 64:lle. Yksi niistä oli esimerkiksi vuonna 1998 julkaistu F-1 World Grand Prix.

Vielä klassisempia Formula 1-pelejä ovat Atari-pelikonsoleille valmistetut, nykyaikaiselle pelaajalle hyvinkin simppeliltä näyttävät ajopelit. Yksi näistä oli vuonna 1982 julkaistu Pole Position, jossa pelaaja vain ohittelee formula-autollaan muita tiellä ajavia. Pelkästään Playstationille on julkaistu myös useita mielenkiintoisia pelejä, esimerkiksi F1-sarjaakin tehneen Sony Computer Entertainmentin julkaisema Formula One Arcade ja Eidos Interactiven vuonna 2001 julkaisema F1 World Grand Prix 2000.

Mobiilipelit

Mobiilipelit ovat vallanneet maailmaa 2010-luvun aikana, joten luonnollisesti myös formuloista on valmistettu useita mobiililaitteilla pelattavia minipelejä. Jotkut niistä ovat ilmaisia ja osa maksullisia, mutta joskus laadusta kannattaa maksaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Android-puhelimille tehty Super Pole Position F1 PRO. Sen lataaminen maksaa dollarin, mutta pelattavuudeltaan ja grafiikoiltaan se on ehdottomasti rahan arvoinen. Toinen maksullinen, mutta taatusti jokaisen pennin arvoinen, on virallisen F1-pelisarjan mobiilipeliversiot.

Ilmaisia pelejä edustaa Big Village Studion valmistama RACE: Formula Nations. Se on grafiikoiltaan riittävän hyvä pitääkseen kiinnostuksen yllä pitkän ajan. Peli on F1-simulaatio, joka on pyritty tekemään mahdollisimman realistiseksi auton hallinnan ja maasto-olosuhteiden mukaan. Sitä voi pelata myös kavereiden kanssa. Hieman erilaisempi F1-mobiilipeli on Christian Westin luoma Motorsport Manager Mobile, jossa pelaajan tarkoitus on luoda mahdollisimman hyvä F1-joukkue ja kilpailla sillä online-turnauksissa.

Entäs vedonlyönti?

Peleihin voi saada kulumaan suuren summan rahaa, etenkin jos pyrkii pelaamaan aina uusimpia versioita. Jotkut pelaajat voivat tämän takia suosia esimerkiksi vedonlyöntiä Formula 1 -sarjan kilpailuista. Netissä on monia ulkomaalaisia vedonlyöntisivustoja sekä tietenkin Veikkauksen omat sivut, joiden kautta pääsee kiinni ajankohtaisiin kilpailuihin. Vedonlyönnissä voi pistää oman F1-tietämyksen puhumaan ja mahdollisesti ansaita sillä rahaa, jos löytää hyvät kertoimet.

Jos rahapelaaminen ei kiinnosta, niin formulatietämyksestä on hyötyä erilaisten johtajasimulaattorien kanssa. Niissä pelaaja voi itse muodostaa oman tallinsa, valita sille parhaimmat kuljettajat ja kilpailuttaa heitä oikeilla kilpailuradoilla. Menestyksen mukaan talli palkitaan ja pelaaja etenee pelissä. Motorsport Manager Mobilen jälkeen muita mobiilisimulaattoreita ovat esimerkiksi iGP Manager. Paljon kehuttu Motorsport Manager toimii myös tietokoneilla, mutta uusista tietokonepeleistä Formula XD on myös kokeilun arvoinen.

Formulat lautapelinä: Formula D

Lautapelejä rakastavat varmasti innostuvat siitä, että formuloista on tehty oma lautapeli, nimeltä Formula D. Se julkaistiin ensi kerran jo vuonna 1991, mutta sitä valmistetaan edelleen. Pelistä on muodostunut melkoinen klassikko F1-fanien keskuudessa, ja sillä on jopa faniryhmiä ympäri maailmaa. Pelin tavoite on olla ensimmäisenä maalissa. Seitsemällä nopalla muun muassa vaihdellaan vaihdetta ja arvotaan muita kilpailun tapahtumia, kuten lentäviä lähtöjä tai paalupaikkoja.

 

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *