Keke Rosberg F1-mestari

Keijo “Keke” Rosberg on monelle tuttu nimi autourheilun maailmassa, ja syystäkin. Hän toi ensimmäisen F1-maailmanmestaruuden Suomeen vuonna 1982. Keijo Erik Rosberg, joka tunnetaan yleisesti maailmanlaajuisesti nimellä Keke, syntyi Ruotsissa 6.12.1948. Keken vanhemmat ovat suomalaisia, jotka asuivat väliaikaisesti Ruotsissa miehen syntymän aikaan. Keke on suomalainen, eikä siitä ole mitään epäselvyyttä syntymäpaikastaan huolimatta. Keijo Rosberg on toisen tunnetun suomalaisen formulakuskin, Nico Rosbergin, isä.

Rosberg ja Rosberg

Keke Rosberg on ensimmäinen koko kauden F1-sarjassa kilpaillut suomalainen kautta aikojen. Leo Kinnunen oli ensimmäinen F1-osakilpailun ajanut suomalainen, joka ajoi yhden kilpailun vuonna 1974. “Koko Suomen kansan Keke” on myös ensimmäinen suomalainen F1-maailmanmestari, ja hän voitti suomalaisten iloksi kuningasluokan mestaruuden ajettuaan Williamsilla vuonna 1982. Keke on naimisissa saksalaisen vaimonsa, Gesinen, kanssa. Heille syntyi Saksassa asuessaan poika, Nico Rosberg 27.6.1985.

Keke Rosberg on “alkuperäinen” suomalainen, mutta hän on myös erittäin tunnettu maailmankansalainen. Keke ei asu pysyvästi Suomessa, mutta hän viettää maassa runsaasti aikaa. Keke on asunut maailmalla useissa paikoissa, ja maailmanmestaruusvuoden (1982) jälkeen hän muutti Monacoon. Monacossa ei tarvitse maksaa tuloveroa, mikä on monen varakkaan yksilön syy Monacossa asumiseen. Monaco tarjoaa myös miellyttävän ilmaston korkean elämänlaadun ohella.

Maailmanmestarit “Rosbergin tallissa”

Keke voitti ensimmäisenä suomalaisena maailmanmestaruuden Formula 1 -tasolla (1982) ja päätti lopettaa formulauransa vuonna 1986. Sen jälkeen veri veti edelleen autourheilun muihin luokkiin, joten hän alkoi manageroimaan mm. Mika Häkkisen ja muidenkin tunnettujen autourheilijoiden uraa. Miehen suojattien urat etenivät vaihtelevalla menestyksellä. Entinen F1-kuljettaja Jyrki Järvilehtokin kuului Keken suojatteihin. Parhaimmillaan Jyrki “JJ” Lehto ajoi palkintopallille F1-osakilpailussa San Marinossa vuonna 1991.

Menestyksekkäin Keke Rosbergin suojatti oli ja on ehdottomasti äärettömän nopea kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen. Hän tuotti suomalaisille iloa kahdesti voitettuaan F1-kuningasluokan maailmanmestaruuden vuosina 1998 ja 1999. Keken poika, Nico Rosberg, kasvoi ja koki isänsä formulauran myötä luonnollisesti kiinni isänsä ammattiin matkustellen ja seuraten lajia tarkkaan. Nicon mikroautoharrastus vei yhä nopeampiin autoihin ja formuloihin. Nico Rosberg ajoi suomalaisella lisenssillä uransa alkuvaiheissa.

Pojasta polvi paranee

Keke Rosberg antoi työkalut ja pohjan geeneineen poikansa formulauralle. Nico Rosberg siirtyi F1-kuningasluokkaan ajaen ensin Williamsin Formula 1 -autolla. Tiimi on siis sama, jolla Keke voitti maailmanmestaruuden 1982. Tallin omistaja ja tallipäällikkö Frank Williams antoi mahdollisuuden niin Kekelle kuin Nicollekin. Vaikka Keken poika Nico onkin saksalainen maailmanmestari vuodelta 2016, niin Nico on myös Suomen kansalainen. Voimme siis pitää häntä ylpeästi ainakin puolisuomalaisena.

Keke Rosberg täytti kunnioitettavat 70 vuotta Suomen itsenäisyyspäivänä 2018. Keke nauttii elämästään Monacossa pääasiassa julkisuuden ulkopuolella. Hänellä on asunnot tai vapaa-ajan asunnot ainakin tiettävästi Suomessa, Espanjassa, Itävallassa ja Monacossa. Keke (1982) ja Nico (2016) ovat toinen isä-poika-maailmanmestaripari Formula 1 -maailman historiassa. Ensimmäinen vastaava tapahtui Graham Hill (1962 & 1968) ja Damon Hill (1996) -kaksikolle, joten suomalaisten tulee olla ylpeitä Rosbergien saavutuksista.

Keke Rosberg ja saavutukset F1-uralla pähkinänkuoressa

Keke Rosberg syntyi Solnassa, Ruotsissa. Hän vietti nuoruutensa Oulussa sekä Iisalmessa ja kirjoitti ylioppilaaksi Iisalmen lyseosta 1967. Rosberg halusi opiskella alun perin hammaslääkäriksi, mutta ei päässyt yliopistoon. Sen jälkeen mikroautoharrastus kiehtoi yhä enemmän isänsä harrastuksen myötä ja vauhti kasvoi ja vei mukanaan. Keken Formula 1 -ura alkoi vasta 29-vuotiaana. Hän oli siten suhteellisen iäkäs uranuurtaja suomalaisessa moottoriurheilussa ja Formula 1 -maailmassa.

Keke Rosberg voitti urallaan viisi F1-osakilpailua. Hän osallistui 128 osakilpailuun, mutta selviytyi ja starttasi yhteensä niistä 114 osakilpailussa. Keke saavutti 17 palkintopallisijoitusta F1-urallaan. Hän ajoi seuraavissa F1-tiimeissä: Theodore, ATS, Wolf, Fittipaldi, Williams (maailmanmestaruus) ja McLaren. Paalupaikkoja hän saavutti yhteensä viisi ja nopeimpia kierroksia kolme. Keke osallistui ensimmäiseen F1-kilpailuun Etelä-Afrikassa 1978, ja viimeisen F1-osakilpailunsa hän ajoi Australiassa vuonna 1986.

Keke Rosberg ja Formula 1:n jälkeinen elämä

Rosberg osallistui useampiin autourheiluluokkiin kilpatasolla jätettyään formulat vuonna 1986. Keke osallistui myös Span 24 tunnin ajoon 1989 ja Le Mansin ajoihin useampaankin kertaan mm. Peugeotilla vuonna 1991. Keke ja Dalmas voittivat parina kaksi osakilpailua urheiluautojen MM-sarjassa vuonna 1991. Keke perusti oman DTM-tiimin nimeltään Team Rosberg ja ajoi pari vuotta itse, mutta lopetetti kuitenkin itse ajamisen vuonna 1995. Tämän jälkeen hän keskittyi tallinsa johtamiseen.

DTM-sarja lakkautettin piakkoin seuraavana vuonna, jonka tilalle perustettiin mm. Formula BMW ja A1 GP. Keke Rosberg toimi myös poikansa Nico Rosbergin asioista vastaavana henkilönä aina vuoteen 2008 asti. Nico aloitti Formula 1 -uransa Williamsin ratissa vuonna 2006. Keke ja Nico Rosberg ovat ainoat isä/poika-F1-kuljettajat, jotka ovat voittaneet arvostetun Monacon F1-osakilpailun. Nicolle tämä tapahtui vuonna 2013, ja Keke juhli 30 vuotta aiemmin.

Keke Rosbergin maailmanmestaruus ja Las Vegas 1982

Rennon oloinen ja koko Formula 1 -maailmalle tunnetuksi tullut Keke Rosberg saavutti maailmanmestaruutensa Las Vegasissa 1982. Tuossa kisassa Keke sijoittui viidenneksi ja voitti mestaruuden voittaen yhden osakilpailun koko kauden aikana. Keke sytytti usein tupakan voiton kunniaksi ja juhli voittojaan ja maailmanmestaruuttaan täysillä. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka voitti tuolloin maassa vielä tuntemattomaksi jääneen urheilulajin. Lajin suosio on kasvanut valtavaksi Keken aikojen jälkeen.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *